Efficiëntere Warmte- en Koudeopslag met Sun Tanks

De toekomst van thermische opslag

Sun Tanks zijn ontworpen als veelzijdige opslagoplossingen voor warmte en koude. Ze bieden verschillende mogelijkheden, zowel met als zonder stratificatie (gelaagdheid).

1. Zonder stratificatie kunnen Sun Tanks gebruikt worden om bestaande buffers te vervangen die vaak een ongelijkmatige temperatuurverdeling hebben. Deze buffers zijn vaak warmer aan de bovenkant en kouder aan de onderkant, waardoor ze eigenlijk maar halfvol benut worden door stratificatie. Sun Tanks daarentegen kunnen volledig benut worden omdat ze een continue doorstroming mogelijk maken. 

Door het aanleggen van verschillende buffergroepen kan elke groep nogsteeds wel een ander temperatuurbereik hebben. Zo kan bijvoorbeeld een warmtebuffer aangesloten worden op zonthermie als bron voor warmtepompen, terwijl tegelijkertijd een andere buffer koude opslaat voor verkoeling of verwarming van sanitair water.

 
 

Video laat een continue doorstroming zien van rond de 80°C.

2. Sun Tanks kunnen ook verticaal worden gebouwd om de stratificatie juist te bevorderen. Door de tanks hoog te maken, ontstaat er een betere scheiding tussen de warmere en koudere lagen. Dit kan gunstig zijn in bepaalde situaties waarin een duidelijke temperatuurscheiding gewenst is.

3. Sun Tanks kunnen kortcyclische warmteopslag mogelijk maken. Ze kunnen warmte opslaan van het ene zonnige moment naar het volgende, waardoor energie efficiënter gebruikt kan worden.

4. Sun Tanks zijn ook zeer geschikt voor seizoensopslag, waarbij warmte wordt opgeslagen van de zomer naar de winter. 

Ze kunnen zowel kortcyclische als seizoensgebonden opslagoplossingen bieden, of zelfs een combinatie van beide systemen, door bijvoorbeeld buffergroepen op of af te schalen.

Kortom, Sun Tanks zijn flexibele opslagoplossingen die verschillende toepassingen mogelijk maken, afhankelijk van de specifieke behoeften van het systeem.

Met Sun Tanks wordt een nieuwe standaard gezet voor warmte- en koudeopslag. De flexibiliteit, efficiëntie en duurzaamheid van deze innovatieve tanks maken ze een ideale keuze voor zowel kortcyclische als seizoensgebonden energieopslag.

De vele voordelen van zonneboiler en warmtepomp systemen voor VVE's
Hernieuwbare Energie ook voor een collectief, zoals de vereniging van eigenaren