Veel gestelde vragen - FAQ

Uitleg over de pre orders

Voor de duidelijkheid

Hieronder vindt u een samenvatting van de meest gestelde vragen,  die vaak een toelichting geven op de door ons geleverde producten en diensten.

Sun Tank product website

Algemene informatie

Sun Tanks zijn vanaf medio 2023 leverbaar. Wilt u als een van de eersten Sun Tanks zonneboilers / buffers bestellen dan kan dit nu al via onze  pre order site .

Nog niet, maar deze komen eraan. De Sun Tanks zijn natuurlijk al wel uitgebreid getest in onze fabriek.
Wij zijn momenteel bezig met de levering aan meerdere pilot en proef projecten.

Wilt u op de hoogte blijven, meld u dan aan voor de  nieuwsbrief.

Kan ik een order wijzigen?

Wijzigingen in de bestelling (zowel voor zonne-collectoren en Sun Tanks) zijn mogelijk, totdat de definitieve bestelling (aantallen en afmetingen) bekend zijn en in productie genomen gaan worden.

Pre ordering 

Een pre-order is een risicoloze reservering waarmee je gegarandeerd een plaats hebt in de productiecapaciteit en een van de eerste bent die verduurzaamt met Sun tanks.

De gekozen korting van 10, 15 of  20% wordt berekend over het gehele uiteindelijke factuurbedrag. Bijvoorbeeld: 
- Bij bestelling van Sun Tanks over dit bedrag.
- Bij bestelling van zonne-collectoren over dit bedrag.
- Bij bestelling van Sun Tanks en zonne-collectoren over het gezamenlijke bedrag.

 • Je Krijgt 10, 15 of 20% korting op Sun Tanks en/of zonne-collectoren.
 • Je krijgt project ondersteuning, wij overleggen met uw installateur over de levering en planning.
 • Pre ordering garandeert een plek in onze productiecapaciteit, zodat je dit jaar nog start met verduurzaamen.
 • Wij vragen de ISDE subsidie voor u aan (bij bestaande woningen). Aan de hand van de definitieve factuur van de installateur.

Ja, wijzigingen in de bestelling (zowel voor zonne-collectoren als Sun Tanks) zijn mogelijk, totdat de definitieve bestelling (aantallen en afmetingen) bekend zijn en in productie genomen gaan worden.

Bij het behalen van het target bedrag ontvang je een mail. 
Met het verzoek je order definitief te maken.Als je dit wilt wordt er een betaalverzoek gestuurd voor vooruitbetaling en is je plek gegarandeerd. 

Annuleren is in deze mail of eraan voorafgaand gewoon mogelijk. 

Het betalen van de aanbetaling maakt de order definitief en garandeert uw plaats in de productiecapaciteit.

De uiteindelijke aanbetaling (na behalen van het targetbedrag) van € 2500, € 3750 of € 5000 wordt in eerste instantie verrekend met de aanbetaling, het eventuele restant wordt verrekend met de totale factuur.

Bij pre orders geldt net zoals bij reguliere orders een garantie termijn van 15 jaar op de Sun Tanks.
De Sun Tanks zijn echter ontworpen om tenminste de economische levensduur van een gebouw (30 - 50 jaar) en zelfs langer mee te kunnen gaan.

Sun Tank zal samen met uw installateur een plan maken voor plaatsing van de Sun Tanks in uw installatie. Wij zullen dit ondersteunen met een ontwerp en het geven van advies. We kunnen zelf geen Sun Tanks plaatsen.

Sun Tank heeft nog geen landelijke dekking van installateurs, er komen wel steeds meer installateurs bij die met ons systeem willen gaan werken. We kunnen, als u een pre order wilt plaatsen of al heeft geplaatst, samen kijken of we wel een installateur kunnen vinden. Neem hiervoor dan contact met ons op... 

Waarom maken pre orders deel uit van de financiering?

De Sun Tank is volledig doorontwikkeld en de Sun Tank 2.0 kan met aanpassingen aan de productielijn vanaf juli/augustus 2023 op de markt worden gebracht.

Sun Tank streeft ernaar tenminste € 100.000 op te halen. Pre ordering maakt deel uit van ons totale financieringstraject. Hiermee worden voornamelijk de inkoopkosten van de grondstoffen betaald.

Banken, provinciale ontwikkelfondsen en investeerders zien graag dat het product ook al door klanten wordt besteld.

Subsidie 

Sun Tanks begeleidt het ISDE subsidie traject. De uiteindelijke factuur van de installateur vormt de basis voor de ISDE subsidie aanvraag.

Sun Tanks begeleidt het ISDE subsidie traject. De uiteindelijke factuur van de installateur vormt de basis voor de ISDE subsidie aanvraag.

Sun Tanks begeleidt het ISDE subsidie traject. De uiteindelijke factuur van de installateur vormt de basis voor de ISDE subsidie aanvraag.

Nee helaas, ISDE subsidies voor zowel zonneboilers als warmtepompen zijn enkel nog voor bestaande woningen te krijgen.

Kan ik ook ISDE subsidie krijgen voor mijn VVE?

Ja, sinds dit jaar is er ook ISDE subsidie te krijgen voor bestaande VVE's die collectief willen gaan verduurzamen.

Isolatie 

Ja, een niet geïsoleerde Sun Tank geeft net als een radiator zijn warmte direct aan de omgeving af. Om warmte vast te kunnen houden voor opslag, moeten de Sun Tanks geïsoleerd worden. 

De Sun Tank is een bouwelement, welke modulair kan worden ingepast in nieuwbouw en renovatie. Een Sun Tank kan op tal van manieren worden gebruikt (staand, liggend, gestapeld...) en kan in de lengte en breedte worden gekoppeld.

De isolatie gebeurt extern met bestaande isolatieplaten die overal verkrijgbaar zijn. De isolatie kan zo door de aannemer/installateur worden aangepast aan de wensen van de opdrachtgever of aan de toepassing. Het Sun Tank warmteopslag systeem is hiermee uiterst fexibel en in bijna alle gebouwen bestaand en nieuw te gebruiken. 

Sun Tanks kunnen hierdoor ook eenvoudig beter geisoleerd worden dan bestaande buffers. Zo is met 20 cm PIR isolatie een verwaarloosbaar laag stilstandsverlies te creëren, hetgeen het rendement ten goede komt, jaar in en jaar uit!

Hoe goed zou ik de Sun Tank moeten isoleren, wat raden jullie aan?

Dit is afhankelijk van het gebruik en toepassing van de buffervaten of buffer groepen. Hoe meer isolatie hoe lager het stilstandsverlies. Echter na 20 cm PIR levert meer isoleren economisch gezien geen winst meer op.

De Sun Tank is ontworpen met de gedachte dat hij eenvoudig te isoleren moet zijn met bestaande PIR isolatie platen van 10 cm dikte.

Afhankelijk van het merk PIR plaat is de R-Waarde dan 4.65.. Met één laag PIR is de Sun Tank dan al beter geïsoleerd als de standard buffervaten.

Bij 20 cm PIR isolatie zal de R-Waarde zo'n 9,3 zijn. Dit is een verwaarloosbaar laag stilstandsverlies, hetgeen het rendement van de buffer natuurlijk ten goede komt, jaar in en jaar uit!

Garantie

Bij pre orders geldt net zoals bij reguliere orders een garantietermijn van 15 jaar op de Sun Tanks.
De Sun Tanks zijn ontworpen om tenminste de economische levensduur van een gebouw (30 - 50 jaar) en zelfs langer mee te kunnen gaan.

Wat is de garantie termijn?

De garantie termijn op Sun Tanks is 15 jaar.
De Sun Tanks zijn echter ontworpen om tenminste de economische levensduur van een gebouw (30 - 50 jaar) en zelfs langer mee te kunnen gaan.

Salderingsregeling (afschaffing)

Meer zonnestroom zelf gaan verbruiken.

Vanaf 2025 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je levert aan het net. Dat maakt het aantrekkelijker om méér van je zonnestroom zelf te verbruiken.

Je zonnestroom kan je ook omzetten in warmte. Met bijvoorbeeld een doorstroomboiler, of bij voorkeur natuurlijk, een warmtepomp kan je van de eigen zonnestroom weer warmte maken. Deze warmte kan je opslaan in de Sun Tanks.

Door de hoge energiebelasting op gas is het momenteel ook al veel voordeliger om alle eigen zonnestroom in warmte om te zetten

In 2023 is de energiebelasting ongeveer 59 cent per m3 gas en 15 cent per kWh stroom (bedragen inclusief 21 procent btw). Tegelijkertijd krijg je een vast bedrag aan energiebelasting terug, namelijk 596,85 euro (bedrag in 2023).

Afbouw salderingsregeling zonnestroom begint in 2025 met grotere eerste stap

Het afbouwen van de Nederlandse salderingsregeling voor zonnepanelen is uitgesteld tot 2025. Eerder al werd bekend dat de voorgenomen afbouwstart op 1 januari 2023 niet haalbaar was, maar wanneer het afbouwen dan wel zou beginnen, werd toen niet besloten.

De voorgenomen afbouwstappen ten grootte van negen procent per jaar gelden in principe nog steeds, maar het kabinet wil ook de voorgenomen einddatum van 2031 aanhouden. Om dat tempo te realiseren, wordt aan het begin van de afbouw een grotere stap genomen: in 2025 gaat het salderingsprecentage van 100 procent naar 64 procent. In het jaar daarop, 2026, blijft het 64 procent en daaropvolgend gaat er ieder jaar negen procent van af. De laatste 28 procent gaat er in een keer af, in 2031. Ondanks de grotere stap aan het begin, betekent het uitstel nog steeds meer 'winst' voor de consument.

Met de salderingsregeling kunnen consumenten 'energietegoed' opbouwen met de opgewekte pv-energie die ze niet gebruiken, maar aan het elektriciteitsnet terugleveren. Gebruiken die consumenten op een ander, minder of niet-zonnig moment weer elektrische energie van het net, dan mogen ze het leveren en afnemen tegenover elkaar wegstrepen. De salderingsregeling is voor iedereen met zonnepanelen met een aansluiting tot en met 3 x 80A die stroom teruglevert aan het elektriciteitsnetwerk.

Het afbouwen van de salderingsregeling is meermaals uitgesteld en is door het vorige parlement begin vorig jaar controversieel verklaard. Dat kan gedaan worden bij onderwerpen die gevoelig liggen en waarvan het parlement ermee instemt om ze van de Kameragenda af te houden totdat een nieuw kabinet is aangetreden.

De salderingsregeling is bedoeld om huizenbezitters te stimuleren om zonnepanelen op hun daken te plaatsen en zo de energietransitie aan te jagen. In de grofweg tien jaar waarin salderen kan, is het pv-vermogen per inwoner gestegen van 7W in 2011 naar bijna 600W in 2020. Daarmee is het Duitsland en België voorbijgestreefd.

De salderingsregeling is inmiddels lastig af te schaffen. Inmiddels maken veel huishoudens er gebruik van: in 2023 verwacht de overheid 410 miljoen euro aan inkomsten in de vorm van energiebelasting mis te lopen. De regeling verkort de terugverdientijd nu nog tot zo'n zeven jaar, aldus Milieu Centraal. Dat maakt de regeling politiek onpopulair om af te schaffen onder eigenaren van de panelen.

De regering heeft het voornemen toch, omdat het van mening is dat door de dalende kosten van zonnestroom dezelfde middelen elders effectiever ingezet kunnen worden. Bovendien kampt Nederland nu al met zogenaamde transportschaarste: een gebrek aan capaciteit op het laagspanningsnet waardoor terugleveren soms simpelweg niet gaat.

Bron: Tweakers, Milieucentraal


Een warmtepomp is in onze situatie nu ideaal om, dankzij de saldering, in de zomer opgewekte EV energie in de winter te gebruiken. Wat als de saldering vervalt? Op welke manier kunnen Sun Tanks dit oplossen?

Met Sun Tanks kan je aanbod gestuurd warmte maken, hetgeen inhoudt: direct warmte maken als de zon schijnt, door middel van zonnecollectoren en/of de elektriciteit van PV (zonne) panelen (zonnestroom) omzetten naar warmte, met behulp van een doorstroomboiler of een warmtepomp.

De gemaakte warmte op zonnekracht kan dan worden bewaard in de Sun Tanks, welke dan de komende nacht of periode van meerdere dagen kan worden gebruikt voor verwarming en tapwater. Op deze manier hoeft de warmtepomp niet (of veel minder) op de duurdere ingekochte elektriciteit te draaien. 

Als er een voldoende grote buffer wordt gebruikt kan er behalve aan kortcyclische opslag ook aan seizoensopslag (warmte meenemen van de zomer/herfst richting de winter) worden gedacht in de Sun Tanks.

Concurrentie

Wat is het verschil tussen jullie warmte opslag en andere oplossingen die ik vind in de bodem, tuin en kruipruimte? 

Van klanten en studenten die onze oplossingen vergeleken met andere concurrenten, hebben we begrepen dat Sun Tanks:

 • in de meeste gevallen een stuk goedkoper zijn, met name als ze ook als bouwelement gebruikt worden.
 • constructief heel veel sterker zijn (onder oprit, constructieve belasting als muur, vloer, dak).
 • veel langer meegaan (economische levensuur gebouw 30 - 50 jaar + nog veel langer).
 • veel meer mogelijkheden hebben omdat er meerdere buffergroepen mee te maken zijn (denk aan koelen, (zonthermie) bron en opslag warmtepomp, maar ook het positief en negatief geladen deel voor een flow-batterij (opslag van elektra).
 • door de buffergroepen goed gebruikt kunnen worden in een combinatie van kort cyclische en seizoens opslag.
 • eenvoudig naar wens, beter en hoger, te isoleren met bestaande isolatieplaten.
 • de eerste en enige vierkante/platte tank is die de installatiedruk aan kan (3 bar), dit is volgens installateurs en de leverancier van collectoren/heatpipes/wamtepompen een must, om problemen en fouten bij de installatie en bij het toekomstige gebruik te voorkomen.
 • ook zonder extra warmtewisselaar, direct met een vloerverwarmingssysteem worden gebruikt (voor tapwater wordt dan wel een warmtewisselaar gebruikt i.v.m. legionella preventie).

Er werden dus bij de concurrentie geen concrete of noemenswaardige voordelen ten opzichte van de Sun Tank gevonden.

Subsidie

ISDE Subsidie

Sun Tanks begeleid het ISDE subsidie traject. De uiteindelijke factuur van de Installateur vormt de basis voor de ISDE subsidie aanvraag.

Algemene voorwaarden & privacy

Waar kan ik jullie Algemene Voorwaarden vinden?

Onze algemene voorwaarden kan je o.a. hier terugvinden, klik hier of op de link.
Maar vaak ook onder de meeste pagina's en in het hoofdmenu.

Ons privacy beleid kan je o.a. hier terugvinden, klik hier of op de link.
Maar vaak ook onder de meeste pagina's en in het hoofdmenu.Abonneren op de nieuwsbrief - Blijf op de hoogte!


Deel ons verhaal en onze visie met je collega's en vrienden: