Sun Tanks zijn een innovatief en nieuw product, ze zijn vanaf juli 2021 leverbaar. Wilt u als een van de eersten Sun Tanks zonneboilers / boiler gaan installeren als pilot of dealer worden, neem dan contact met ons op.
Nog niet, maar deze komt eraan. Wij zijn momenteel bezig met de totstandkoming van een proefproject in samenwerking met een gerenommeerd bouwbedrijf en een kennisinstituut. Wilt u op de hoogte blijven, meld u dan aan voor de nieuwsbrief.
Ja, de Sun Tank is 100% veilig en al uitgebreid getest. Voordat de Sun Tank op de mark komt, zal hij Kiwa en CE gecertificeerd worden. Wilt u op de hoogte blijven, meld u dan aan voor de nieuwsbrief.
Ja, u krijgt ISDE of EIA subsidie op de Sun Tanks. Op dit moment is de regel nog wel zo, dat ze tegelijk aangeschaft dienen te worden samen met bijvoorbeeld een warmtepomp (evt. met zonnepanelen), pelletkachel of zonnecollectoren. We zullen ons er voor inzetten dat Sun Tanks in de toekomst ook individueel met subsidie verkrijgbaar worden, dit omdat ze ook heel goed in al bestaande systemen passen.
De Sun Tanks worden verzonden met een transporteur die gespecialiseerd is in lengtetransport. De Sun Tanks worden op de bouwplaats door de chauffeur zelf gelost met behulp van de meegebrachte heftruck.
De verzendkosten voor een pakket Sun Tanks voor heel Nedeland (excl. de Waddeneilanden) is vastgesteld op € 115,- ex. BTW. In een pakket/bundel kunnen maximaal 20 Sun Tanks met een lengte van 6 meter (of korter).
Sun Tanks worden op bestelling en op maat gemaakt. De levertijd varieert en ligt momenteel tussen de 10 en 25 werkdagen.
Ja, de transporteur heeft een Track & Trace systeem. Na het verzenden krijgt u een bevestiging met hierin een link waarmee u uw zending kunt volgen.
Ja allebei, de langste Sun Tank (6 meter) weegt 90 kilo (leeg) en kan dus met twee man worden getild. Sun Tanks kunnen door hun gladde oppervlak ook perfect vacuüm worden gehesen. Ze kunnen ook met een hijsband of hijsklem worden gehesen.
Door achtergrondgeluiden is het klikken niet altijd te horen. De Uponor RTM en Tece Lgo koppelingen hebben beide ook een visuele inspectie mogelijkheid. Bekijk hiervoor het Uponor RTM of Tece Logo Youtube filmpje. Kijk ook of de Sun Tanks evenwijdig en strak tegen elkaar aan liggen, zonder naden.
Nee, ze kunnen echt niet meer los. Maar geen nood! Ze kunnen wel vervangen worden door nieuwe koppelingen. Knip hiervoor de leiding door, haal de Sun Tanks los en verwijder de koppeling door hem uit de fitting te draaien. Vervang beide koppelingen door nieuwe Uponor RTM koppelingen (met bijvoorbeeld Locktite 55) in de fittingen te draaien.
De installateur kan de Sun Tank(s) afpersen met lucht of water op bijvoorbeeld 2 bar gedurende een aantal uren. Als er geen drukverlies is, kan er verder gegaan worden met de installatie of de bouw. Sun Tanks zijn trouwens gedurende de productie ook al stuk voor stuk getest op lekkage.
De installateur vult de Sun Tanks met water en trekt deze vervolgens vacuüm, zodat alle lucht uit de Sun Tanks verdwijnt. Overigens verdwijnen achtergebleven luchtbellen na verloop van tijd ook vanzelf, door de doorstroming van het water en de opname van de lucht in het water. De automatische ontluchter in het systeem zorgt ervoor dat deze luchtbellen verdwijnen.
Ja, een niet geïsoleerde Sun Tank geeft net als een radiator zijn warmte direct aan de omgeving af. Om warmte vast te kunnen houden voor opslag, moeten de Sun Tanks geïsoleerd worden.
U bent natuurlijk vrij in de keuze van de isolatie. Wij adviseren wel isolatie in de vorm van een drukvaste plaat. Bijvoorbeeld vacuüm isolatieplaten of PIR isolateplaten. Lees hier meer over isolatie...
De Sun Tank is een bouwelement, welke modulair kan worden ingepast in nieuwbouw en renovatie. Het element "Sun Tank" kan op tal van manieren worden gebruikt (staand, liggend, gestapeld...) en kan in de lengte en breedte worden gekoppeld. De isolatie gebeurt extern en kan zo door de istallateur worden aangepast aan de wensen van de opdrachtgever of aan de toepassing. Het Sun Tank warmteopslag systeem is hiermee uiterst fexibel en in bijna alle gebouwen te gebruiken.
Sun Tanks kunt u in principe oneindig hoog ïsoleren. Op een gegeven moment heeft over-isoleren uiteraard geen zin meer. Wij adviseren hierom de Sun Tank te isoleren met een Rd waarde van rond de 10. Dit is gelijk aan een Rd waarde voor een passief huis. U behaalt zo het hoogste rendement met een verwaarloosbaar klein warmteverlies.
Thermisch gelaagdheid houdt in dat het water in de boiler bovenin heet is en beneden kouder (warm tot lauw). Men haalt dan het water uit de juiste temperatuurlaag. Vanuit het oogpunt van het maximum opgeslagen vermogen is deze (traditionele) boiler dus altijd minder dan halfvol. Een Sun Tank heeft door constante doorstroming in de kanalen overal dezelfde (hoge) temperatuur en bereikt zo het hoogste (volledige) opgeslagen vermogen. De gevraagde warmte wordt vervolgens via een mengkraan bijgevoegd aan de vloerverwarming en/of door middel van warmtewissalaars afgegeven aan het tapwater.
Ja absoluut, omdat Sun Tanks ook in zogenaamde buffergroepen kunnen worden aangelegd, zijn er ook makkelijk meerdere groepen aan te leggen met een verschillend temperatuur bereik. Gedacht kan worden aan een buffergroep voor tapwater (bijvoorbeeld circa 85°C) en een grote buffergroep voor de vloerverwarming van 40 - 65°C. De grootste buffergroep kan zo in de zomer ook worden gebruikt om het gebouw te koelen.
Als u PVT-panelen gebruikt kunt u een aparte groep aanleggen voor de brontemperatuur en voor de afgiftetemperatuur afkomstig van de wamtepomp.
Ja zeker, een zonneboiler collector komt in stagnatie als de circulatiepomp van het solar circuit stopt omdat de boiler op de maximum temperatuur is en er nog steeds zon is. De solar vloeistof gaat dan koken in de collector. Dit betekent dat er op termijn schade onstaat aan de installatie. Er zijn meerdere oplossingen om dit te voorkomen, één ervan is om de zonneboiler/Sun Tank groot genoeg te nemen ten opzichte van het aantal zonnecollectoren (overdimensioneren) waarbij stagnatie niet meer voorkomt.