Extern isoleren geeft een 5 tot 10 keer hogere isolatiewaarde dan traditionele buffervaten!

Isoleer de Sun Tank
extern en optimaal


Duizenden liters warm water opslag, genoeg voor enkele dagen, zonder warmte of ruimte verlies!

Sun Tank boler isolatievoorbeeld met optim-r vacuümisolatieplaat

Optimaal rendement zonder warmteverlies

Sla zonnewarmte op in Huis

Sun Tank is een "warmte batterij"

Sun Tanks moeten om warmteafgifte te voorkomen natuurlijk geïsoleerd worden. Het grote voordeel van het extern isoleren is, dat er voor een veel hogere isolatiewaarde gekozen kan worden dan dat traditionele boilers en buffervaten ons ooit kunnen bieden. 

Leveranciers van zonneboiler, boilers en buffervaten geven (bijna) nooit op wat de isolatiewaarde van hun vat is. De isolatie is meestal niet dikker dan 5 cm, om niet ten koste te gaan van het volume. Teruggerekend kan dan de Rd waarde van dat vat nooit hoger dan Rd 1 - 2,5 zijn, afhankelijk van het gekozen materiaal.

In verreweg de meeste situaties worden de Sun Tanks aangebracht op plaatsen waar al isolatie stond gepland (zie doorsnede hieronder). In deze situaties hoeft slechts nog één zijde extern te worden geïsoleerd.

Sun Tanks kunnen in principe oneindig hoog worden geïsoleerd. Op een gegeven moment heeft over-isoleren uiteraard geen zin meer. Wij adviseren hierom de Sun Tank te isoleren met een Rd waarde van rond de 10. Dit is gelijk aan een Rd waarde voor een passief huis. Hieronder vindt u voorbeelden van toepassingen van isolatiematerialen en de diktes ervan. Zo haalt u een optimaal rendement uit uw Sun Tanks, zonder ruimte en warmteverlies.

Optimaal rendement zonder warmteverlies

Logo Sun Tank dutch white

Sun Tanks worden geleverd in een maat die veel gebruikt wordt in de bouw, namelijk 10 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Ze zijn standaard verkrijgbaar in lengtes van 3, 4, 5, of 6 meter lang (of op maat gemaakt). 

Er is voor deze maat gekozen omdat deze aansluit op de standaard afmetingen van de meest gangbare isolatieplaten. Zo is de Sun Tank makkelijk in halfsteensverband te overlappen met isolatie, terwijl de zijkanten opgevuld kunnen worden met een isolatieplaat van 10cm hoogte.

Op deze manier kan er snel gewerkt worden en heeft u binnen een handomdraai de Sun Tanks compleet met de isolatie geïnstalleerd.


Sun Tanks kunnen in de lengte en in de breedte worden gekoppeld.  Ze worden bij voorkeur in drie of meerdere zones of groepen verdeeld. Hierdoor is er gedurende het gehele jaar een optimaal comfort in huis te creëren. 

Zo is het mogelijk om alle groepen in de winter te gebruiken voor verwarming en warm tapwater en in de zomer één warme groep voor het tapwater en de overige groepen zorgen dan voor verkoeling. De groepen zijn op deze manier aan te passen aan het seizoen of de warmte / koude vraag. Sun Tanks werken ook perfect samen met warmtepompen, deze kunnen overdag graits warmte maken op de elektriciteit van de zonnepanelen. De warmte slaat u op in de Sun Tank voor later gebruik.

Tip: Houd bij het creëren van groepen rekening met een isolatiestrook van tenminste 30cm PIR-plaat tussen de verschillende groepen Sun Tanks in. Zo voorkomt u warmte of koude verlies tussen de groepen onderling.

Ook buffervat isolatie verdient zich snel terug

Isolatie Advies SUN TANK

λ 0,007  Vacuüm isolatiepanelen

Vacuüm isolatieplaten bestaan uit een micro-poreuze kern die in een gasdicht vacuüm zijn ingesloten. Onder vacuüm raken de moleculen van dit materiaal elkaar namelijk niet, zodat er geen warmte wordt overgedragen. Isoleren met vacuümplaten hoeft niet duurder te zijn dan PIR platen. Let op! Vacuüm platen kunnen niet worden ingekort of doorboord worden.

Sun Tank adviseert twee platen met een gezamenlijke dikte van 7 cm, in overlappend halfsteensverband gelegd en de naden afgeplakt, om een optimale Rd waarde van 10 te krijgen.

λ 0,020  Resol isolatiepanelen

De Kingspan Kooltherm® K3 Vloerplaat is een resol hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, aan twee zijden voorzien van een glasvlies cachering.

Sun Tank adviseert twee platen met een gezamenlijke dikte van 20 cm, in overlappend halfsteensverband gelegd en de naden afgeplakt, om een optimale Rd waarde van 10 te krijgen.

λ 0,023  PIR isolatiepanelen

De Kingspan Therma™ TF70 Vloerplaat is een PIR hardschuim isolatieplaat met vezelvrije kern, tweezijdig voorzien van een alu meerlagen complex.

Sun Tank adviseert twee platen met een gezamenlijke dikte van 20 cm, in overlappend halfsteensverband gelegd en de naden afgeplakt, om een Rd waarde van 9 te krijgen.

Tip: Zowel de isolatieplaten als de gipsplaten (voor de uiteindelijke afwerking) kunnen op elkaar en op de Sun Tank worden verlijmd met verschillende soorten lijm.

Overzicht diktes van isolatie materiaal voor Sun Tank boiler
Neem contact met ons op of Stel gerust uw vraag

Contact informatie

Wilt u meer weten of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

U kunt ons ook via whatapp bereiken

Ontvang het laatste nieuws van Sun Tank

schrijf u nu in