Sla de zon op in huis met zonnecollectoren, een warmtepomp op zonnepanelen en een Sun Tank!

De zon vult Sun Tanks iedere dag met warmte


Duizenden liters warm water opslag, genoeg voor enkele dagen, zonder warmte of ruimte verlies!

Sun Tank boler isolatievoorbeeld met optim-r vacuümisolatieplaat

Overzicht van warmtebronnen op zonnekracht

Zonnige Warmtebronnen

PVT (hybride) zonnepanelen

PVT zonnepaneel maakt zowel warmte als elektriciteit.

Hybride zonnepanelen worden ook wel PVT (Photo Voltaïsch Thermisch) panelen genoemd. Het zijn zonnepanelen waarmee je zowel elektriciteit als warm water kan opwekken. Een hybride systeem is in feite niets anders dan een combinatie van een zonnecollector (voor warm water) en een traditioneel zonnepaneel (voor electra).

De elektriciteit opgewekt door de PVT panelen kan direct gebruikt worden om een warmtepomp op te laten draaien, welke de warmte uit de PVT panelen (of uit een Sun Tank) als bron neemt. Als er geen warmtevraag is, kan er door de warmtepomp ook koud water worden gemaakt voor koeling. Als de warmtepomp stil staat, kan de electra worden opgeslagen in een batterij of worden teruggeleverd aan het net.

Er zijn een aantal fabrikanten die met voortschrijdende technieken en innovaties steeds weer betere en mooiere PVT panelen op de markt brengen. Het PVT paneel heeft mede hierom zeker de toekomst.

Voordelen:

 • Dubbele werking, ze maken zowel warmte als elektriciteit.
 • Hogere electra opbrengst (5-10 %), door afvoeren van warmte (koeling).
 • 2 in 1 systeem, dakoppervlak wordt optimaal benut voor energie.
 • Werken probleemloos, stil en zijn onderhoudsvrij (kan niet bevriezen).
 • Werken perfect samen met de Sun Tanks en de warmtepomp.
 • Kan 's zomers de koelte van de zomernacht opslaan, voor koeling overdag.
 • Heeft ook in de winter nog steeds een relatief goede brontemperatuur voor de warmtepomp.

Nadelen:

 • Investeringskosten liggen wat hoger.
 • Iets meer installatiewerk door dubbele aansluiting van water en electra.

Warmtepomp op PV of PVT zonnepanelen

Een warmtepomp kan gratis warmte maken op zonne-energie met een hoog rendement.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, het verschil zit met name in het medium dat de bronwarmte levert, bijvoorbeeld water of lucht. Ook zijn er hybride warmtepompen, deze bestaan nog gedeeltelijk uit een gasgestookte hoogrendementsketel.

Een warmtepomp heeft soms wel een rendement van 400 - 500%. De warmte die de warmtepomp afgeeft, wordt grotendeels gratis gewonnen uit de buitenlucht of heeft een andere bron zoals vacuüm of vlakke plaat zonnecollectoren of PVT zonnepanelen. 

De elektriciteit opgewekt door de PV of PVT panelen kan gebruikt worden om de warmtepomp er direct overdag en dus gratis op te laten draaien. De gratis verkregen warmte wordt opgeslagen in de Sun Tanks voor later gebruik.

Voordelen:

 • Werkt bij extreme kou ook op betaalde elektriciteit.
 • Naast verwarmen kan een warmtepomp ook koelen. Een airco is niet meer nodig.
 • Heeft een vrij constanste opbrengst en constante temperatuur.
 • Onderhoudsvrij is een warmtepomp niet, wel onderhoudsarm. Onderhoud vindt gemiddeld iedere twee jaar plaats.

Nadelen:

 • Buitenunit van hybride en lucht warmtepomp maken veel lawaai.
 • Investeringskosten zijn vrij hoog.

Vacuüm zonnecollectoren

Bij een opklaring al weer snel veel warm water in de Sun Tank.

Vacuüm zonnecollectoren leveren heel veel warmte in een relatief korte tijd. De vacuüm geïsoleerde heat pipes, die met (nano)coatings het volle lichtspectrum van de zon absorberen zijn duurder, maar vooral in de koude seizoenen efficiënter dan vlakke plaat collectoren.

Door de ronde vorm van de vacuüm buizen valt de zon bovendien gedurende de hele dag loodrecht op de heat pipe. Ze werken net als zonnepanelen zelfs op een bewolkte dag en in de winter.

Om te voorkomen dat de warmtedragers niet bevriezen en in de collector of buitenliggende leidingen schade veroorzaakt, wordt het water met een antivries (meestal propyleenglycol) gemengd. Het glycol geeft via een spiraal in het boilervat zijn warmte weer door aan het water in de Sun Tank. Vacuüm zonnecollectoren zijn breed inzetbaar in meerdere soorten installaties ook in combinatie met een warmtepomp.

Voordelen:

 • Maakt weer snel warmte bij een opklaring.
 • Er is sprake van een vrij constante opbrengst.
 • Door open structuur is de windbelasting van de vacuüm collector laag.
 • Heeft bij een lagere temperatuur (winter) een hogere opbrengst dan vlakke plaat collectoren.

Nadelen:

 • Onderhoudsgevoeliger dan vlakkeplaat collectoren.
 • Investeringskosten zijn hoger dan vlakke-plaat collectoren
 • Worden gevuld met met een antivries (meestal propyleenglycol).
 • Hellingshoek van minimaal 15°C, beter 30°C, zodat de gecondenseerde vloeistof door de zwaartekracht terug naar beneden kan stromen.

Vlakke plaat zonnecollectoren

Van oudsher het meest bekende type zonnecollector.

De vlakke plaat zonnecollector is een zonnecollector die, zoals de naam al doet vermoeden, een vlakke plaat heeft die warm wordt als de zon erop schijnt. Onder de vlakke plaat zitten buizen met water die opwarmen zodra er zon op de vlakke plaat valt. Het opgewarmde water stroomt vervolgens via de buizen naar de Sun Tank.

Een vlakke plaat zonnecollector is vlak en soms egaal zwart. Ze worden door opdrachtgevers of eigenaren vaak gekozen, omdat ze er mooier uitzien dan vacuüm buizen of heat pipes. 

De vlakke plaat zonnecollector is inzetbaar voor tapwater, proces water verwarming, zwembad verwarming en is ook geschikt in een installatie (combinatie) met een warmtepomp en het Sun Tank warmte opslagsysteeem. 

Voordelen:

 • Zijn heel sterk en bestand tegen alle weersinvloeden.
 • Maakt snel weer veel warmte bij opklaringen.
 • Kunnen goed worden voorzien van een leegloopsysteem, dat beschermt tegen bevriezing en stagnatie.

Nadelen:

 • Het rendement op koudere/ sombere dagen is lager dan vacuüm buis collectoren.

Andere warmtebronnen

Sun Tank slaat ook warmte op van een biomassaketel of van pellet- en houtkachels

Pelletkachels en de biomassaketel zijn net als de zonneboiler, zonnepanelen en warmtepompen ook aan een opmars bezig. Ze maken gebruik van een hernieuwbare brandstof: de pellets (dit zijn geperste houtkorrels).

Voor het verwarmen van het hele huis is er een pelletkachel-cv te koop. Als u nog meer warmte uit houtkorrels wilt halen, kunt u ook kiezen voor een biomassaketel voor verwarming en warm water.

Een biomassaketel (soms ook pellet cv-ketel genoemd) verbrandt biomassa, zoals houtpellets, houtsnippers (chips) of houtblokken. De biomassaketel werkt hetzelfde als een hr-ketel, maar dan op houtsnippers, -blokken of -pellets in plaats van aardgas. 

De ketel geeft zelf nauwelijks warmte af en staat in een aparte ruimte, bijvoorbeeld de bijkeuken of garage. Door hout in de ketel te verbranden, wordt er heet water geproduceerd dat naar de vloerverwarming, warm tapwater of naar de Sun Tanks voor opslag gaat.

Voordelen:

 • Brengen sfeer en warmte in huis.
 • Kunnen extra warmte in de Sun Tanks opslaan tijdens de winter.
 • Pelletkachels bieden een veel hoger rendement dan houtkachels.
 • Er is ook ISDE subsidie op pelletkachels met een Sun Tank.
 • Pelletkachels zijn makkelijk in gebruik en werken urenlang automatisch.

Nadelen:

 • Duurzame reputatie is discutabel vanuit sommige perspectieven.
 • Uitstoot van fijnstof.
 • Extra kosten voor pellets en hout.
 • Heeft reiniging en onderhoud nodig.

Samenvattend: Er zijn veel verwarmingsmogelijkheden op zonne-energie, welke is het beste voor mijn huis?

Een combinatie van Sun Tanks met meerdere warmtebronnen is een goed uitgangspunt. Zo profiteren we van alle voordelen die de verschillende systemen ons bieden.

Er is geen absolute winnaar aan te wijzen als beste warmtebron voor de Sun Tank of voor uw huis. Meerdere factoren en persoonlijke voorkeuren spelen hierbij een rol. Wij adviseren u om zich er enigszins in te verdiepen en een Installateur te zoeken die altijd openstaat voor nieuwe concepten en niet vast zit in een vast stramien.

Sun Tanks, in samenwerking met één of meer van de hierboven genoemde warmtebronnen, bieden u vanaf nu wel de mogelijkheid om genoeg warmte te kunnen bufferen, waardoor uw huis veel sneller energie neutraal wordt.

Afhankelijk van wat u wilt bereiken en van de factoren in uw gebouw, zal er meestal gekozen worden voor een combinatie van warmteopslag, met meerdere warmtebronnen. Op deze manier profiteren we van het specifieke voordeel dat iedere warmtebron eigenlijk wel heeft.

Meer zonnecollectoren plaatsen met een grotere Sun Tank zonneboiler houdt automatisch in dat er een kleiner vermogen warmtepomp nodig is voor het opwekken van de overige warmte. Natuurlijk neemt het vermogen van zonnecollectoren wel af bij bewolking en in de winter. Hierom is het van belang om overcapaciteit aan te brengen in het aantal m² aan zonnecollectoren dat u gaat plaatsen.

Het rendement van zonne-collectoren is omgerekend in Kwh/per jaar veel hoger dan van zonnepanelen. Dit is te verklaren door het feit dat water een goede geleider is. Warm water krijgen door zonnecollectoren is een stuk makkelijker dan elektriciteit krijgen door zonnepanelen. Het is tot wel 4 keer productiever! Een warmtepomp draaiend op zonnepanelen kan daarentegen een rendement van wel 400% hebben. Zo is er geen absolute winnaar.

De combinatie van PVT-panelen met warmtepomp en Sun Tanks is een perfecte combinatie, waarbij u gebruik maakt van bijna alle voordelen in de hierboven genoemde systemen. 

Wilt u meer weten of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

De zon geeft u warmte, zelfs in de winter

Logo Sun Tank dutch white
Neem contact met ons op of Stel gerust uw vraag

Contact informatie

Wilt u meer weten of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

U kunt ons ook via whatapp bereiken

Ontvang het laatste nieuws van Sun Tank

schrijf u nu in